Так в чому ж принципова відмінність між однаковими продуктами? …
І чим відрізняється дорогий профіль ПВХ від дешевого?
В даний момент на віконному ринку України присутня велика кількість ПВХ профілів. Є профілі дорогі і більш дешеві. Є “виробники”, які скопіювали конструкцію відомого бренду або розробили свої варіанти профілів, як правило, дешеві, але і “менш” якісні. У чому ж принципова відмінність між однаковими продуктами – дешевими і дорогими пластиковими системами?
Перш за все, слід врахувати таке поняття як «стабільність якості продукції» при виробництві вироби на хімічному рівні і стабільність якості самого процесу виробництва дешевих або дорогих вікон. Якщо врахувати, що вікна встановлюють на досить тривалий термін – від 10-ти років, тоді питання якості для покупця є першочерговим.
Одним з показників стабільності якості виробництва є наявність у заводу сертифікату ISO 9001. Це така система якості контролю, яка повинна забезпечувати стабільність закладених характеристик продукції, що випускається на певному рівні і на протязі всього виробничого процесу, а так само постійне поліпшення продукту. Сертифікат Відповідності продукції показує, що даний продукт відповідає певним фізичним, хімічним і механічним параметрам. Присутність у виробників ISO 9001 сертифіката говорить про те, що сталість заявлених характеристик виробу контролюється на протязі всього процесу виробництва.
Треба розуміти, що такий контроль якості виробництва обов’язково вплине на вартість кінцевого продукту.
Тому як вартість безпосередньо самої системи якості контролю продукції не мала. Для цього потрібні дуже дорогі дослідницькі центри, які стежать за якістю самого сировини. Потрібно наймати професійний штат співробітників. Необхідно ведення системи спеціальної документації по контролю за якістю виробу.
Контроль якості всього процесу виробництва віконного профілю це:
– повний відсів не якісне сировини і помилок на самому виробництві. ( “Людський фактор” і, коли свідомо поставляють споживачеві виріб з поганою якістю або з заздалегідь відомим шлюбом.);
– якість самого вихідної сировини для виробництва профілів. До складу самого сировини входить більше 20 різноманітних речовин, вони є продуктами сучасних технологій і потребують контролю якості при виробництві. ПВХ отримують на підприємстві у вигляді дрібно дисперсійного білого порошку.
– недешева технологія якісної попередньої обробки сировини. Порошок перемішують з добавками до отримання однорідної маси. Цими добавками служать стабілізатори, реагенти, модифікатори, пігменти, мастила та багато іншого. Серед добавок, що входять до складу сировини, є багато дуже дорогих хімічних сполук. Їх наявність в певній кількості неможливо визначити візуально, тому існує велика спокуса – трохи заощадити на них. Наявність в профілях оксид титану – білого кольору порошок, створює білизну ПВХ профілю і разом з стабілізаторами ці добавки відповідають за збереження кольору під час всього терміну «життя» вікна. Виробництво хімічно чистого оксиду титану вимагає значних витрат. Заощадивши на його якості, погіршуються властивості профілю в ході подальшої довгострокової експлуатації вікна, через кілька років.
Так само при підготовці сировини принципово наскільки рівномірний розподіл добавок в загальній масі сировини. Модифікатор на ударну в’язкість є всього 5,9 -7,1% в загальній масі сировини. Він утворює в профілі сітку, таку як арматура в хорошому бетоні.
– подальше охолодження профілю після його остаточного формування в фільтрі екструдера – вимагає наявність дуже великого досвіду і вміння. Часто, в офісах компаній Києва можна побачити в якості зразка куточок з профілю. На перший погляд все виглядає нормально, але на кінцевому виробі можуть погано відкриватися стулки, дме через щілини вікна, то просто сам профіль місцями має не рівну поверхню. Геометричні шлюби екструзії дуже помітні вже на готовому вікні, а не на зразку, який показують в офісі. І їх наявність замовник часто з подивом виявляє на вже готовому і встановленому вікні.
Робимо висновки: пластикові вікна має свою цінову межу, за якою починається сильне погіршення якості.